SUUNTO 9 BARO: Zrodila se legenda – test, recenze

Finské Suunto patří mezi tři největší výrobce chytrých multisportovních hodninek, a jelikož si nechce na tomto poli nechat ujet vlak, uvedl na trh svou novou vlajkou loď – Suunto 9 Baro. Jak obstála v mém testu?

Na rozdíl od konkurenčních modelů nedává Suunto do hodinek různé vychytávky jako např. přehrávač hudby či bezkontaktní platby, ale čistokrevně se zaměřuje na potřeby sportovců či outdoorových nadšenců. Každý si u tohoto modelu najde parametry, které pro své sportovní potřeby vyhledává.

Pokud jsi milovníkem této značky a máš některý z předchozích modelů, tak jestli se do teď skvěla na tvé ruce našlapaná kára, tak s koupí Suunto 9 Baro si na ni nasadíš formuli.

VZHLED, KONSTRUKCE, VÝDRŽ

Už na první pohled zaujme jejich vzhled. Finové si dali opravdu záležet – čisté křivky, elegantní design a precizně zpracovaná luneta vytvářejí velmi atraktivní a unikátní vzhled. Vše je ukryto v polyamidovém těle, které obsahuje skelná vlákna. Luneta je z kvalitní finské oceli a je vybavena designovými prvky. Displej chrání safírové sklíčko, pod kterým je ve spodní části logo Suunto.

Na levé straně konstrukce je pět malých dírek, ze kterých často uslyšíš pípání, ať už při sportovní aktivitě či upozornění na notifikace z telefonu. Na pravé straně jsou klasicky ovládací tlačítka, opět v ocelovém provedení. Ve spodní části je optické čidlo a magnetický konektor pro připojení dobíjecího kabelu. Doba dobíjení je několik desítek minut a v režimu hodinek s použitím celodenního měření tepu a připojení k mobilnímu telefonu vydrží více než týden. Pokud si vystačíš pouze s režimem hodinek, pak je výdrž 14 dní.

Hodinky mají průměr 50 mm a díky zabudovanému optickému čidlu tloušťku 17 mm, ale ve srovnání s konkurencí nepůsobí na ruce mohutným dojmem. Váha je 81 g, ale při běžném používání je na ruce necítíš.

Na precizně vyladěné tělo hodinek pak plynule navazuje jemný, lehký, ohebný a dostatečně dlouhý pásek, kde jsou dírky pro uchycení řemínku. Řemínek je opatřen dvěma bezpečnostními úchytkami, takže nemusíš mít obavy, že by se ti hodinky rozepnuly. Navíc perfektně obepnou i užší zápěstí a pásky se dají pohodlně měnit.

DISPLEJ

Dotykový displej nabízí špičkové rozlišení 320 x 300 bodů a pohodlně se na něj vejdou veškerá potřebná data. Nastavit si zde dle potřeby můžeš 1 až 7 polí a navíc displej zobrazuje i grafy, popř. drobečkovou navigaci. V rámci sportovního režimu je možné nastavit deaktivaci dotykového displeje a celé hodinky lze ovládat postranními tlačítky. V základu také nalezneš několik variant ciferníku, který následně zobrazuje kromě času a data, např. kroky, stav baterie, nadmořskou výšku a mnoho dalšího (tep 24/7, spálené kalorie, dobu regenerace, tréninkový plán a k němu nastavené cíle, teplotu, tlak či spánkový režim). Velice dobrá je i čitelnost na přímém slunci.

 

STRAŠÍ TĚ VÝDRŽ BATERIE?

Suunto již dlouhou dobu pracuje na tom, aby výdrž baterie byla co nejdelší, a to je jeden z faktorů, který jej od konkurence odlišuje. V případě Suunto 9 Baro už o výdrž mít strach nemusíš.

Do hodinek je zabudována přímá regulace spotřeby baterie, která se projevuje tak, že když hodinkám klesne nabití pod určitou hodnotu, sami nabídnou přepnutí do jednoho ze tří úsporných režimů (Performance, Endurance, Ultra) při zachování přesnosti dat, a prodlouží tak výdrž o další desítky minut či hodin.

Při režimu Performance s nejvyšší přesností (1s interval záznamu) je výdrž 25 hodin. Při režimu Endurance (60s interval záznamu) je výdrž 35 hodin a u režimu Ultra (120s interval záznamu) je to neuvěřitelných 120 hodin.

Zde tě nejspíše napadne otázka, jak budou vypadat výstupní data, pokud se sníží interval záznamu. Bude to nějaký nepřesný klikyhák? NE!

Suunto zabudovalo do hodinek unikátní algoritmus, který u konkurence nenalezneš. Jedná se o tzv. FusedTrack, který za pomocí akcelometru dopočítává, zpřesňuje a doplňuje trasu, takže i při Ultra režimu dostaneš velice přesný záznam. Mimo toho Suunto využívá další specialitky – FusedSpeed, která zpřesňuje GPS podle akcelometru, a FusedAlti výšku pomocí barometru. Kombinací těchto tří funkcí v režimu sportovních aktivit není téměř možné baterii vybít – těžko někdo z nás stráví 120 hodin na trati.

STVOŘENÉ PRO SPORT

V rámci sportovních režimů můžeš volit až z 80 sportovních aktivit (běh, extrémní překážkové závody, jízda na kole, plavání v bazénu i otevřené vodě, stretching, in-line brusle, horská turistika, aerobic, jóga, lyžování, triathlon, veslování, jízda na kajaku, lezení po skalách, snowboarding, fotbal, hokej, basketball, volleyball, box, golf, SUP, crossfit, motosporty, bowling a mnoho dalších). Pro nás běžce je pak možné nastavit několik typů tréninku – klasický běh, běh na atletickém oválu, intervalový trénink nebo třeba závodní mód. V rámci nastavení si pak můžeš přímo v hodinkách nastavit již zmíněný intervalový trénink.

APLIKACE

Asi jediná věc, která lze hodinkám vytknout, jsou jejich aplikace. Pro Suunto 9 byla vyvinutá nová Suunto App, která je sice designově povedená, ale neumí např. přímé nahrávání dat do základního prostředí Movescount. Zde je lepší použít starší verzi aplikace Movescount, která toto dokáže.

Samostatný účet u Movescountu v desktop verzi pak poskytuje nepřeberné množství dat a statistik, které mohou pomoci s analýzou tvých aktivit. V prostředí Movescount je pak možné vytvářet si vlastní trasy či vybrat některé trasy, které publikovala Suunto komunita, nahrát je do hodinek a vyrazit vstříc dalšímu dobrodružství. Další možností je nahrání tzv. POI (Point of Interest – místo zájmu). Do dané trasy tak můžeš zakomponovat zajímavé místo, památku, kavárnu, restauraci, přírodní útvary, aj.

CELKOVÝ DOJEM

Za nás tedy nejnovější počin značky Suunto hodnotíme jako velice povedený. Jsou to zkrátka stylové hodinky nabité mnoha užitečnými funkcemi s „téměř“ nekonečnou výdrží baterie a unikátními inovačními technologiemi. Osobně nás nejvíce zaujal inteligentní režim řízení baterie – tohle prostě jinde než u Suunta nenajdete. Pokud tedy upřednostňuješ sportovní funkce před těmi doplňkovými, je to skvělá volba.

A kde je seženete?

Podívejte se po nich v našem e-shopu ZDE. Nákupem u nás podpořít speciálku, která se snažím nabídnout něco navíc a bojovat proti gigantům, kteří prodávají od spodního prádla po sportovní hodinky 😉

 

 

A TO NENÍ ZDALEKA VŠE …

Suunto má spoustu dalších zajímavých funkcí, ke kterým např. patří:

– doba regenerace

– informace o vydaném úsilí při tréninku

– měření tepové frekvence 24/7

– voděodolnost do 100 metrů

– barometr

– výškoměr

– krokoměr

– teploměr

– nadmořská výška

– východ a západ slunce

– sledování spánku s měřením tepové frekvence

– samostatný budík

– upozornění na bouřku

2020-04-01T11:58:27+00:00

Napsat komentář