ROYAL BAY EXTREME RACE: Silná komprese nejen pro extrémní závod – test, recenze

Lýtkové návleky Extreme od Royal Bay používám od samého začátku, tedy pátým rokem. O to více jsem se těšil na novou „závodní“ verzi návleků Extreme Race. Jak se mi osvědčily?

Kompresní oblečení používám téměř jen na závody. Nevím, do jaké míry je to „placebo efekt“, ale tím, že si je natáhnu na lýtka, cítím se zkrátka rychleji a bojovněji. Občas si je ze stejného důvodu beru i na ty nejtěžší tréninky. Už jsem je letos stihl otestovat na Pražském půlmaratonu a také na Ještěd SkyRace a na obou závodech se mi osvědčily.

Obecně mi návleky vyhovují více, protože si můžu vzít ponožku, jaká mi vyhovuje, a také oceňuji jejich minimalismus. Každý gram navíc se počítá, zvlášť u horských běhů, kterým se věnuji především.

Až neuvěřitelně lehké

Když se mi dostaly Extreme Race poprvé do ruky, zaujala mě nízká hmotnost. Vlastně mi přišlo až neuvěřitelné, jak lehké jsou. Po jejich natažení na lýtka jsem zjistil, že oproti „plné“ verzi Extreme jsou o něco kratší, což mi perfektně vyhovuje. Celá komprese se soustředí především na lýtkový sval a nezasahuje do kolene a kolenní jamky.

Komprese je subjektivně poměrně silná, ale sval nijak neomezuje. Spíš bych zde použil výraz „druhá kůže. S lýtkem splynou a během pár minut ani nevíte, že je máte na sobě. Jejich benefity vám však od začátku pomáhají.

Další pro mě důležitou vlastností je chladivý materiál. I při opravdu parném počasí na lýtkách nehřejí. Naopak – pokud jejich pořízení zvažujete jako tepelnou izolaci pro chladnější období, sáhněte radši po podkolenkách. A pokud běháte mimo silnici, kde občas proběhnete nějakou tou bažinou, potokem nebo běháte i za deště (počasí si na závod nevybíráte), tak oceníte jejich nenasákavost a příjemný rychleschnoucí materiál.

Návleky Extreme Race jsou zatím dostupné ve třech barvách a to zelené, růžové a černé. Podle obvodu lýtka v nejširším místě by vám měla sednout jedna ze čtyř velikostí. Výhodou oproti podkolenkám je, že zde nehraje roli velikost nohy.  

Na závod i těžký trénink

Nová odlehčená verze návleků Extreme Race mě velice příjemně překvapila. Návleky jsou vhodné především na závody nebo těžší tempové tréninky, zkrátka všude tam, kde chcete ze svých lýtek dostat maximum a kde jdete do plného zakyselení. Jsou vynikající volbou na krátké a intenzivní závody, jako je Velká Kunratická, perfektní službu odvedou také při horských maratonech, kde výrazně zmírní otřesy lýtek a omezí vznik křečí.

Osobně mě na těchto návlecích těší ještě jedna věc. Jedná se o český výrobek, kompletně vyvíjený a upletený ve Vrchlabí a v nedalekém Studenci.

2020-04-01T11:44:13+00:00

Napsat komentář